Šipak-nar spriječava širenje karcinoma

15:04 My Garden of Flowers 0 Comments



Šipak je već dugo godina na glasu kao vrlo zdravo voće, a sada je otkriveno i da njegov sok može sprječiti širenje karcinoma. Naučnici smatraju da je to moguće jer je najnovije istraživanje pokazalo da to voće zaustavlja kretanje, a samim tim i širenje kancerogenih celija.

„Ovo je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo iskoristiti prirodne komponente koje sadrži sok šipka i pomoći mnogim ljudima koji boluju od karcinoma“ kazala je dr. Manuella Marteens Green, koja je radila na istraživanju.

Otkriveni sastojci šipka, kao što su masne kisjeline, sprečavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a naučnici se nadaju da bi sok od šipka mogao da ima sličan efekat i kod težih vrsta ove bolesti.



Nar ili šipak je tamno crvena voćka promjera 5-12 cm čiji plod ima oko šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki. Porijeklom je iz Azije, no danas se uzgaja u čitavom Sredozemlju, kao i Sjevernoj Americi. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od novembra do januara.

Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidansa, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje.



Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola: tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni antioksidansi koji štite celije na molekularnom nivou od razornog djelovanja slobodnih radikala.

Šipak sadrži više antioksidanata od brusnice i pomorandze, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbuju iz probavnog trakta i nisu otrovni.

Gotovo da nema stanja gdje šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje ljekovito djelovanje: mogu pomoći u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuju nivo LDL (lošeg) holesterola, povoljno djeluju kod dijabetesa i limfoma.

Čini se da sok šipka zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja krvnih sudova. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zuba. Takođe smanjuje sintezu estrogena u tijelu i može pomoći kod liječenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.


Durmitor.wordpres.com

0 komentari: