Nar liječi rak prostate

15:14 My Garden of Flowers 0 Comments



Nar, Šipak, Primorski šipak, Mogranj, Granat, Granat-jabuka, Uličar…
lat. Punica granatum L., Lythraceae
UCLA studija vezana za sok od nara pokazala je da on ima pozitivan efekat kod liječenja raka prostate.



Tokom studije testiran je kod muškaraca nivo PSA (specifičnih antigena prostate) koje proizvode ćelije raka. Nivo PSA udvostručila bi se za 54 mjeseca kod muškaraca koji su konzumirali čašu soka od nara dnevno, a kod onih koji nisu pili sok za samo 15 mjeseci. Iako se još uvijek ne zna tačno zbog kojih sastojaka nar tako djeluje, rezultati istraživanja jasno pokazuju da usporava rast raka prostate za trećinu. Ispitanicima je stvaranje PSA usporeno usprkos činjenici da su samo pili sok od nara, a nisu koristili skupe lijekove ili konvencionalnu terapiju protiv raka.

Šipak je već dugo godina na glasu kao vrlo zdravo voće, a sada je otkriveno i da njegov sok može spriječiti širenje karcinoma. Naučnici smatraju da to voće zaustavlja kretanje, a samim time i širenje kancerogenih ćelija. Takođe, šipak spriječava spajanje kancerogenih ćelija s hemijskim spojevima koji ubrzavaju širenje bolesti.

Otkriveni su sastojci šipka, poput masnih kisjelina, koji spriječavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a naučnici se nadaju da bi sok od šipka mogao imati sličan učinak i kod težih vrsta karcinoma.



‘To je jako uzbudljivo otkriće, jer sada možemo iskoristiti prirodne komponente koje sadrži sok od šipka i poboljšati ih na taj način koji će pomoći mnogim oboljelima od karcinoma’, istaknula je dr. Manuela Martins-Green, koja je radila na istraživanju.

Naučnici očekuju da će daljnja istraživanja o svojstvima šipka dati nove informacije koje će pomoći u liječenju karcinoma.

Istraživači se nadaju da će te spoznaje pomoći u prevenciji ili odgađanju klasičnog načina liječenja, poput hormonske ili hemoterapije, koji ima određene štetne popratne efekte.


Durmitor.wordpres.com

0 komentari: