Chia sjemenke – pravo bogatstvo za zdravlje

01:18 My Garden of Flowers 0 Comments


Usprkos tome što su iznimno male, chia sjemenke prepune su važnih hranjivih tvari. Prije svega, izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina koje pomažu povećati razinu dobrog kolesterola koji pak pomaže u zaštiti od srčanog i moždanog udara.




Zatim, bogate su antioksidansima, vlaknima, magnezijem, cinkom, željezom i kalcijem. Već i mala porcija osigurava dobar dio dnevno preporučene količine pojedinih minerala. Konzumacija ovih sjemenke povezana je i sa smanjenjem rizika od dijabetesa, pretilosti, bolesti srca i općenito smrtnosti. Uz to, ako u prehranu uključimo takve namirnice smanjit ćemo težinu, povećati razinu energije i imati zdrav ten.

Za muškarce do 50 godina starosti idealno je dnevno konzumirati do 38 grama, a za žene do 25 grama dnevno. Da bi povećali kvalitetu vlastite prehrane potrebno je u nju unijeti puno voća, povrća, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovitih žitarica.

Biljna hrana je fantastična za zdravlje, a sve više ljudi se odlučuje na nju. Svijest o važnosti prehrane se širi, a u današnje vrijeme mogućnosti zdrave prehrane su neograničene, jer nam je praktički sva moguća hrana dostupna.

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je dobrog zdravlja, bez nje smo puno skloniji bolestima. Uz prehranu idealno je baviti se fizičkom aktivnošću, primjerice nakon posla kako bi se opustili a uz to i ojačali mišiće. Idealna tjelesna aktivnost je primjerice trčanje, kojim jačamo srce, čistimo tijelo, osnažujemo mišiće, a odlično djeluje i na psihu, što je posebno važno ljudima koji puno rade i to na stresnim poslovima.


0 komentari: