Ljekovita kao med – Divizma

13:42 My Garden of Flowers 0 Comments

Divizma je dvogodišnja biljka, čija stabljika može da dostigne visinu do jedan i po metar. Cvjetovi divizme su žute boje, sa bijelim ili crvenkastim vunastim prašnicima. Može se pronaći uz puteve, potoke, na sunčanim i kamenitim mejstima. Vrlo je interesantno da divizma u svježem cvijetu nema prijatan miris, dok osušena miriše na med. Ova travka bogata je kalcijumom, saponinima, sadrži i šećer, vrlo malo eteričnog ulja.

Način branja

Travka se bere u doba cvjetanja, i to oko podneva, čim rosa ispari, jer već sledeći dan cvijet otpadne.Tako ubrane cvjetove ne treba sabijati, nego ih razvuči u što tanjem sloju radi lakšeg sušenja, a suši se na promaji u hladovini. Pitate se zašto, e zato što jedino tako sačuva boju i svoju ljekovitost, pa i miris.Ako uslovi za ovu travku nisu odgovarajući, onda se gubi sva njena ljekovitost., i nisu za upotrbu.





Kožna oboljenja

Listovi divizme koriste se za pripremanje obloga koji ublažavaju otoke, hemoroide i lišajeve. Pomiješana sa drugim biljkama izvrsno je sredstvo protiv bolesti pluča, posebno je blagotvorna kod suzbijanja suvog kaslja, grudobolje, groznice…Ulje od divizme izvanredno je sredstvo za liječenje bolesti očiju i koristi se za masažu u slučaju reume i kostobolje.

Način pripreme

Boca se do pola napuni sitno isjeckanim listovima divizme, prelije čistim maslinovim uljem, začepi vatom i ostavi da odstoji 40 dana na suncu.

Oblozi od čaja od divizme blagotvorno djeluju na zagnojene rane, otoke, čireve, mokre lišajeve i druga kožna oboljenja. U kozmetici se koristi za njegu kože, a u proizvodnji pića za aromatizovanje likera.Ljekoviti delovi divizme su korjen i list, dok sjeme ima blago toksično dejstvo.

Recepti

Za jačanje vida

Svež cvijet divizme prelije se bademovim ili maslinovim uljem i ostavi da odstoji na toplom 4-6 nedelja. Ovim uljem mazati oči dva do tri puta dnevno.

Lijek za prehladu, promuklost i kašalj

Cvijet divizme pomiješa se sa jednakim djelovima podbjela, bijelog i crnog sleza i žalfije. Tri velike kašike mješavine prelije se sa pola litre ključale vode, tome se doda tri velike kašike meda, potom se poklopi i ostavi da odstoji sat vremena, a nakon toga se procijedi. Piti jednu do dve šoljice dnevno. Ovaj čaj idealan je i za liječenje bronhitisa, pije se po jedna velika kašika na svakih sat vremena.

Durmitor.wordpres.com

0 komentari: