Ovo je biljka koju svako od nas treba da ima u kuhinji: Skida kilograme, jača imunitet i štiti od raka!

15:38 My Garden of Flowers 0 Comments

U Aziji ovaj začin se koristi i u tradicionalnoj medicini. U Kini se koristi kao pomoć pri probavi i liječenju dijareje i mučnine, a takođe je jedan od glavnih sastojaka ajurvedske medicine koja poreklo vodi upravo iz Indije. Na zapadu ga najčešće koriste za pripremu jela.
Posljednja istraživanja pokazala su da đumbir pomaže kod zubobolje, glavobolje, gorušice, ali i u i sprečavanju raka.

Razlog zbog kog biste i vi trebalo da ga uvrstite u svoju ishranu je to što je ova namirnica izuzetno bogata hranljivim sastojcima.
U 100 g đumbira ima oko 80 kcal, od čega 1,82 g proteina, 0,75 g masti i 18 g ugljenih hidrata. Ovaj korijen obiluje mineralima, kao što su kalijum, bakar, magnezijum i mangan, ali i vitaminom C, vitaminima grupe B, kao i manjom količinom pantotenske kiseline i niacina.

 ĐUMBIR JE DOBAR ZA…
– CIRKULACIJU KRVI
Magnezijum, hrom, cink koji se nalaze u đumbiru mogu da poboljšaju protok krvi
– VARENJE
Đumbir pomaže i kod problema sa stomakom, probavnih smetnji i vrtoglavica.
– PROTIV UPALA
Đumbir sadrži prirodna antiinflamatorna jedinjenja koja smanjuju upalu.

Pročitajte i ovo





KAKO DA JEDETE ĐUMBIR?
Đumbir možete jesti na više različitih načina. On ima specifičan ukus, ali može se dodavati i u slana jela i u slatka.
Bez obzira da li ga jedete svježeg, kao začin u prahu ili kandiran, đumbir može da se koristi u različitim kuhinjama. Možete ga pripremiti i kao čaj ili čak napraviti zdrave bombone koje će vam pomoći da ojačate imunitet, a preporučuje se i osobama koje žele da smršaju.  

Novi.ba

0 komentari: